Thursday, December 25, 2008

TIP 9: Sikit Tetapi Banyak

Ramai diantara kita salah sangka atau salah anggapan. Kata mereka, saya tak makan banyak tetapi masih gemuk. Di Afrika yang kebulur tu, tiada seorang pun gemuk. Itu contoh yang betul betul tak makan. Yang penting kita perlu tahu apa kita makan. Setengah benda kita makan sikit tetapi nilai kalorinya tinggi. Asas tentang kalori adalah seperti jadual berikut:

********************************************************************************
Jadual : Nilai Kalori Untuk Empat Kategori Sumber Tenaga

1. Karbohidrat 1gm=3.75kcal=15.75kJ=3.75 Calori (dieter)

2. Protein 1gm=4.00kcal=16.80kJ=4.00 Calori (dieter)

3. Lemak 1gm=9.00kcal=37.80kJ=9.00 Calori (dieter)

4. Alkohol 1gm=7.00kcal=29.40kJ=7.00 Calori (dieter)

Nota : 1 kcal = 4.2 kJ = 1(diet) Calorie

Sumber: The Joy Of Slimming oleh Margaret Allan

*****************************************************************************


Minyak adalah kategori lemak, dimana dua sudu besar (28gm) bernilai 252 kcal.
Satu cawan nasi putih kosong satu cawan bernilai 241 kcal. Cuba kita bandingkan dua sudu minyak dah menyamai satu cawan nasi. Oleh itu elakkan dari segala lemak atau perlu ambil sedikit sahaja.

Ramai kita orang Asia suka buat kerja membazir dan menggemokkan.... pisang sudah masak lagi goreng, nasi sudah masak lagi goreng, roti dah okay sapu lagi marjirin atau butter dan bermacam lagi....

Aiskrim... haha.. satu cawan yang manis dan berlemak boleh mempunyai nilai 500kcal. Bayangkan bagi kita yang suka makan aiskrim, nampak sikit tetapi banyak kalorinya. Gula sahaja tanpa benda lain dua sudu besar (28gm) dah 100 lebih kcal.

Kumpulan sayuran dan buahan mengandongi nilai kalori yang rendah... jadi boleh makan banyak.

Oleh itu pilih yang rendah kalori BANYAK TETAPI SIKIT nilai kalorinya bukan disebaliknya.

No comments: